Det vakte behørig opsigt, da Fundats for et år siden kunne fortælle, at de 25 mest uddelende fonde i Danmark i 2021 tilsammen havde uddelt næsten 21,3 milliarder kroner. Det var en stigning på 6,4 milliarder kroner sammenlignet med året før og en fordobling sammenholdt med uddelingerne fra top-25-fondene i 2018.
Men skulle nogen forledes til at tro, at fondselitens uddelingsvækst dermed toppede, tog de grundigt fejl.
En ny opgørelse, som Fundats har lavet over de 25 mest uddelende fondes uddelinger i 2022, viser nemlig, at de tilsammen nåede op på 25,3 milliarder kroner. Det er både fire milliarder kroner mere end sumtallet for top-25-fondene i 2021 og ligeså fire milliarder kroner højere end de 25 nye topfondes samlede uddelinger i 2021.
I den nye opgørelse (se tabel under artiklen), der er baseret på fondenes årsregnskaber, er der 22 gengangere fra året før. De tre nye fonde på top-25-listen er A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond, Den Danske Unicef Fond og Ny Carlsbergfondet.
Derimod er Læger Uden Grænsers Fond, KFI Erhvervsdrivende Fond og Leo Fondet, som alle var med i klubben af de 25 mest uddelende fonde i 2021, røget ud af den nye liste. Og traditionelt set ’store’ fonde som Bikubenfonden, Hempel Fonden og Bitten og Mads Clausens Fond må også alle erkende, at de ikke hører til blandt de 25 uddelingsdukse i Danmark.
Novo Nordisk Fonden forventer uddelingsrekord
I takt med de stigende uddelinger har adgangsbilletten til at komme med på listen rykket sig markant. I 2021 mønstrede Leo Fondet på 25. pladsen uddelinger for 162,2 millioner kroner. På den nye top-25 sniger Ny Carlsbergfondet med uddelinger for 195,9 millioner kroner sig lige akkurat med i det fine selskab.
Listen toppes, vanen tro, af Novo Nordisk Fonden, på trods af at verdens tredjestørste filantropiske fond i 2022 uddelte 1,3 milliarder kroner mindre end året før. Ikke desto mindre rækker de knap 7,5 milliarder kroner, som fonden med hovedsæde på Tuborg Havnevej i Hellerup delte ud i 2022, stadig til en klar 1. plads på listen.
Vi forventer, at vores bevillinger i 2023 vil overstige ni milliarder kroner
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
Dén position bliver næppe truet i indeværende år. Forventningen er således, at Novo Nordisk Fonden i år sætter ny uddelingsrekord. Det varslede fondens administrerende direktør Mads Krogsgaard Thomsen tilbage i april i år i forbindelse med offentliggørelsen af 2022-årsrapporten.
”Der vil være årlige udsving i vores bevillinger, som i 2022 var lavere end i 2021. Vi forventer, at vores bevillinger i 2023 vil overstige ni milliarder kroner,” sagde Mads Krogsgaard Thomsen.
Dét beløb er ifølge Steffen Pierini Lüders, der er Senior Vice President og chef for Corporate Affairs-afdelingen i Novo Nordisk Fonden, ”fortsat den bedste prognose for årets uddelingsniveau”, nu hvor to tredjedele af 2023 er gået.
Steffen Pierini Lüders pointerer dog samtidig, at det ikke er muligt at være mere præcis omkring fondens specifikke uddelingsniveau, før året er gået, da der altid kan forekomme periodevise forskydninger omkring tidspunktet for godkendelsen af grants.
Fideicommis ind på 2. plads
Nummer to på listen har ikke været på top-25-listen før. Via Civilstyrelsen har Fundats fået aktindsigt i 2022-årsregnskabet fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond, og uddelingstallet her er så højt, at fonden rykker direkte ind på listens 2. plads.
A.P. Møllers Familiefond
- A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond:
- Stiftet: 1946 af A.P. Møller og hustruen Chastine Mc-Kinney Møller.
- Er et såkaldt fideicommis.
- Formålet er at uddele penge til efterkommere af stifterparret.
- Overskud i 2022 efter skat på 4,2 milliarder kroner.
- Medejer af A. P. Møller Mærsk A/S (har cirka 10 procent af aktierne).
- Bestyrelsen består af Morten Mærsk Mc-Kinney Olufsen (formand), Lars-Erik Brenøe, Anette Følsgaard, Charlotte Mærsk Mc-Kinney Sørensen og Anne Christine Lemvigh-Müller.
Den for mange ukendte familiefond, som alene har til formål at uddele penge til efterkommere af stifterparret, havde sidste år et overskud før skat på 5,2 milliarder kroner. Efter at have betalt næsten en milliard kroner i skat, endte familiefondens overskud på 4,2 milliarder kroner.
Overskuddet blev fordelt med 3,6 milliarder kroner til uddelinger til efterkommere af stifterne, mens de resterende godt 600 millioner kroner blev overført til uddelingsreserven.
De 3,6 milliarder kroner, som familien fik overført fra fonden, slår med længder uddelingerne fra A.P. Møllers Familiefond i 2021, som var på 472 millioner kroner.
Selvom fonden er underlagt fondsbeskatningsloven og aflægger regnskab efter fondsloven, så er A.P. Møllers Familiefond faktisk ikke en almen fond, men derimod et fideicommis.
”Tilsynsmyndighederne anser A.P. Møllers Familiefond for et fideicommis, hvilket efterhånden er blevet en yderst sjælden konstruktion. Så vidt jeg ved, er der kun cirka 20-25 fideicommis-institutioner tilbage i Danmark, hvoraf én af dem er velkendt og har en meget stor formue,” siger fondsforsker og adjunkt på Copenhagen Business School Mark Ørberg.
Så vidt jeg ved, er der kun cirka 20-25 fideicommis-institutioner tilbage i Danmark, hvoraf én af dem er velkendt og har en meget stor formue
Mark Ørberg – Fondsforsker og adjunkt, Copenhagen Business School
Han forklarer, at familiefonde og fideicommisser i deres konstruktion er meget tæt på hinanden, om end ikke identiske.
”Det specielle ved fideicommisser er, at de er underlagt deres helt egen lovgivning og har en udløbsdato. De skal således som følge af en grundlovsændring, der skete i 1953, afvikles ad åre, og den måde, pengene fra fideicommisset kommer ud på, er ved, at pengene går til stifterfamilien,” siger Mark Ørberg.
Lego Fonden satte uddelingsrekord
A.P. Møller-fondsdynastiet har yderligere to fonde i top-10. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formål, i daglig tale A.P. Møller Fonden, ligger på listens 4. plads med uddelinger for 1,437 milliarder kroner, mens Den A. P. Møllerske Støttefond er hoppet fra en 16. til en 10. plads med uddelinger i 2022 på 539 millioner kroner.
Lego Fonden, der i 2022 satte ny uddelingsrekord med samlede uddelinger på 3,181 milliarder kroner, er trods rekorden dumpet én plads ned på listen sammenlignet med 2021 og er nu nummer tre.
Og spørgsmålet er, om ikke Lego Fonden vil ryge yderligere ned ad listen i de kommende år. I hvert fald pointerede fondens nye administrerende direktør Sidsel Marie Kristensen i maj over for Fundats, at det næppe er realistisk, at fonden i år og de kommende år vil fortsætte med at dele penge ud på et lige så højt niveau som de seneste to år.
”2021 og 2022 var på mange måder helt ekstraordinære år, hvilket afspejles i de historisk høje uddelingsniveauer. Det er for eksempel forhold som krigen i Ukraine og covid19, der har betydet, at vi har givet en række store og usædvanlige engangsdonationer, som vi ikke forventer at lave fremadrettet. Derfor forventer vi, at vores uddelingsniveau vil falde tilbage på et mere normalt leje,” sagde Sidsel Marie Kristensen.
Stadiondonation trækker 2022-tal op
Blandt højdespringerne på listen er Købmand Herman Sallings Fond, hvis uddelinger er vokset med mere end 200 millioner kroner fra 2021 til 2022. Uddelingssummen på 392,8 millioner kroner rækker til en 15. plads mod en 20. plads i 2021.
Det har ikke været muligt for Fundats at få et interview om uddelingsvæksten med bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond Jens Bjerg Sørensen. Men i en mail oplyser Trine Skjoldborg, der er fondsmanager i Salling Fondene, at stigningen blandt andet skyldes, at der i 2022 blev doneret 250 millioner kroner til et nyt fodboldstadion i Aarhus. Modtager af den store donation var Aarhus Kommune.
På hvilket niveau, uddelingerne fremadrettet kommer til at ligge, er endnu uvist.
”I forhold til omfanget af uddelinger i år samt de kommende år beror det på bestyrelsens konkrete stillingtagen,” skriver Trine Skjoldborg.
Gjorde en forskel for trængt kunstsektor
Også Ny Carlsbergfondet har oplevet en stor stigning i uddelinger fra 119,1 til 195,9 millioner kroner, og det betyder, at kunstfonden lige akkurat sniger sig ind på 25. pladsen.
Uddelingsbeløbet i 2022 var det næsthøjeste i Ny Carlsbergfondets historie.
”Når vi kunne dele så meget ud i 2022, var det først og fremmest fordi, det gik Carlsberg godt året forinden, og vi dermed fik mulighed for at dele flere midler ud. Heldigvis var der kvalitet i ansøgningerne, og det var en stor glæde for os at kunne gøre så markant en forskel i en sektor, der er trængt, men spiller en rigtig vigtig rolle i samfundet. Vi kunne for eksempel uddele 30 millioner kroner til kunsthistorisk forskning og 35 millioner kroner til kunst til museer indeholdende direkte midler til kunstindkøb og overdragelse af værker, som fondet har erhvervet,” siger bestyrelsesforperson Christine Buhl Andersen.
Det var en stor glæde for os at kunne gøre så markant en forskel i en sektor, der er trængt, men spiller en rigtig vigtig rolle i samfundet
Christine Buhl Andersen – Bestyrelsesforperson, Ny Carlsbergfondet
Ifølge Christine Buhl Andersen er forventningen til indeværende år at uddele op til 250 millioner kroner.
”Det sker med baggrund i Ny Carlsbergfondets nye strategi, som vi lancerede på brygger Carl Jacobsens fødselsdag den 2. marts i år. Strategien indeholder blandt andet 10 dynamiske principper og en uddelingsmetodisk ny måde at dele ud på, hvor de løbende uddelinger i stigende grad suppleres med puljer. Vi har blandt andet lige haft første deadline på en ny halvårlig udstillingspulje, som er et område, vi aldrig har støttet før,” siger Christine Buhl Andersen.
Strategien indbefatter også, at mens Ny Carlsbergfondet tidligere kun støttede det permanente, har den nu ambitioner om også at støtte den midlertidige kunst både i det offentlige rum og som udstillinger på museer og kunsthaller.
”Vi vil derudover i stigende grad hjælpe den danske kunst internationalt, idet vi modtager stadig flere ansøgninger fra udenlandske institutioner, som søger om penge til at erhverve danske kunstværker og arbejde med danske kunstnere,” siger Christine Buhl Andersen.
Når hun kigger længere frem end 2023, er forventningen et ”nogenlunde stabilt uddelingsniveau”, som blandt andet skal rumme de nye puljer, fonden lancerer hen over det næste års tid.
Derfor er Fundats’ og Fondenes Videnscenters opgørelser forskellige
Udgangspunktet for Fundats’ årlige top-25-opgørelse er dels uddelende fonde, der er skattepligtige efter fondsbeskatningsloven, dels uddelende foreninger eller selskaber, der har et filantropisk formål eller delformål.
Indsamlende fonde er også fonde, som ligeledes er underlagt enten fondsloven eller erhvervsfondsloven. Indsamlende fonde er derfor samtidig uddelende fonde og uddeler hvert år betydelige midler til almennyttige og velgørende formål. Indsamlende fonde er derfor med i Fundats opgørelse.
Det betyder for eksempel, at én af de nye fonde på dette års liste er Den Danske Unicef Fond, der 1. januar 2022 blev omdannet fra en forening til en ikke-erhvervsdrivende fond.
På Fondenes Videnscenters liste over de 100 mest uddelende fonde i Danmark indgår også flere indsamlende fonde, f.eks. Den Danske Naturfond og Mary Fonden. Men videnscentret har en særlig metodemæssig afgrænsning, der udelukker de største indsamlende, hvoraf flere har meget væsentlige uddelingsniveauer.
Vi mener samtidig, at det er mest korrekt at inddrage uddelinger fra familiefonde ligesom det også er tilfældet i Danmarks Statistiks opgørelser. Mange familiefonde er såkaldt blandede fonde, der både har familieformål og almennyttige formål, for eksempel Det Obelske Familiefond. I Fundats’ opgørelse medtager vi både almennyttige og familieuddelinger fra Det Obelske Familiefond, hvilket betyder, at fonden i vores opgørelse indgår med næsten det dobbelte beløb sammenholdt med Fondenes Videnscenters (FVC) årlige top-100, hvor familieuddelingerne er regnet fra.
Mange af de øvrige familiefonde, der indgår i FVC’s opgørelse, er også blandede fonde, hvor videnscenteret dog ikke fraregner disse fondes familieuddelinger – det gælder eksempelvis Claus Sørensens Fond, som hvert år uddeler 75 procent af sine donationer til familien, og K. W. Bruuns Familiefond, der uddeler 98 procent af sine uddelinger til familien.
Medinddragelsen af familiefondenes uddelinger, uanset om de kun deler ud til familie eller også almennyttigt, har på Fundats' nye top-25 betydet, at A.P. Møllers Familiefond er hoppet ind på en 2. plads.
Endelig medregner Fundats kun egentlige juridiske enheder – det vil sige fonde, foreninger eller selskaber. Det betyder i modsætning til Fondenes Videnscenter, at Tuborgfondet ikke indgår selvstændigt i vores opgørelse. Tuborgfondet er en bevillingskomité under Carlsbergfondet, hvor uddelinger herfra indgår i Carlsbergfondets regnskab.
Opgørelsesmetoden for Fondenes Videnscenters årlige top-100 over de mest bevilgende fonde, som senest er lavet for 2021, kan læses her.